marți, 8 mai 2012

Masajul gâtului: o porție de plăcere pentru partea cervicală

Masajul regiunii posterioare se executa in decubit ventral cu gatul usor flexat, in pozitie sezand cu capul sprijinit pe un plan tare, sau cu capul pe genunchii maseurului.  
 
Prin actiunea locala este activata circulatia la nivelul muschilor cefei, care sunt predispusi la staze circulatorii si oboseala. Este folosit aproape intotdeauna ca act final al masajului general. Manevrele fo...losite cu precadere sunt netezirea, framantatul, frictiunea, vibratia, percutatul si tocatul.

Netezirea se executa cu una sau ambele maini, care pornesc din regiunea occipitala, de ambele parti ale liniei mediane si coboara spre umeri si intre omoplati. Se executa cu fata dorsala sau ventrala a mainii si degetelor.

Aceste manevre pot fi combinate rezultand miscari de rotatie ale mainii in jurul diferitelor axe. Alunecarile sunt initial lungi si simultane, ulterior devenind alternative si scurte.

Framantatul se adreseaza in special muschilor, care sunt prinsi in forma de cuta. Mainile se deplaseaza de-a lungul cefei intr-o miscare ondulatorie, iar manevrele se executa simultan sau alternativ, cu mainile unilateral sau pe ambele parti ale gatului.

Frictiunile se aplica pe toata intinderea cefei. La nivelul insertiei muschilor pe zona occipitala se executa miscari liniare si circulare cu varfurile degetelor. In zona mijlocie si inferioara, intre omoplati si pe umeri, se executa miscari ample cu podul palmelor si radacina mainilor.


Vibratiile se executa prin presiuni cu varfurile degetelor pe insertiile occipitale ale muschilor si prin neteziri si frictiuni vibrante

Percutatul se executa in regiunea superioara, unde varfurile degetelor cad de o parte si alta a liniei mediane, cu lovituri fine si rare. Pe masura ce mainile coboara, percutatul se transforma in tocat, care se executa cu partea dorsala a degetelor intre omoplati si cu partea palmara pe umeri, mai rapid si mai puternic.

Masajul regiunii posterioare a gatului este indicat in nevralgiile suboccipitale, durerile de cap si ceafa, contracturi musculare, oboseala, hipertensiune arteriala, spondiloza cervicala, depuneri de grasime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu