luni, 7 mai 2012

Masajul capului: tehnici, efecte, metode și recomandări

Masajul capului trebuie adaptat particularitatilor anatomice si functionale ale regiunii, precum si scopului urmarit, care poate fi:
⠠ sedativ in cazul nevralgiilor, migrenelor sau cicatricelor;
⠠ reparator si functional in cazul cicatrice...
lor;
⠠ relaxant;
⠠ cosmetic. 

 

Pielea regiunii paroase a capului este groasa si bine mulata pe oasele craniului, de care o separa un strat subtire de tesuturi fibro-elastice si musculare, bogat vascularizate si inervate, care ii confera un grad redus de mobilitate. Vasele se ramifica dinspre frunte spre crestet si tample, si dinspre frunte spre partile laterale si ceafa.

Pacientul trebuie sa stea in decubit dorsal sau ventral sau in pozitie sezand cu capul sprijinit in frunte, barbie sau crestet, in functie de zona masata, pe un plan tare sau pe mana maseurului, care trebuie sa lucreze cu mainile sub nivelul umerilor. 


Masajul capului se poate realiza cu una sau ambele maini si cuprinde in principal tehnici de netezire, frictiuni, loviri usoare si vibratii, la care, in zona fetei, se pot adauga framantarile, pensarile, ciupirile, rularile sau presiunile. Manevrele se executa de la frunte pe crestet ori pe partile laterale spre ceafa, sau, in zona fetei, de-a lungul liniilor de forta, ocolind orificiile anatomice, spre barbie si gat, dinspre zona mediana spre lateral. In zona fetei intensitatea este scazuta si adaptata cu starea pielii, foarte variabila de la un individ la altul, iar durata nu depaseste 10 minute. Manevrele statice pot fi ceva mai intense, dar cele alunecate trebuie sa respecte elasticitatea tegumentelor. Daca pielea este subtiere si cu nutritie deficitara se fac numai frictiuni usoare, fara deplasarea degetelor. In zona pielii paroase tegumentul este mai putin sensibil, dar manevrele nu trebuie sa produca durere sau tragere de par. In functie de tehnicile folosite efectele pot fi calmante si linistitoare sau de inviorare. Sunt stimulate schimburile nutritive si functiile neuro-vegetative, se produce relaxare si stare de bine.

Masajul acestei regiuni dureaza aproximativ 10 minute. Netezirea se executa cu degetele departate, mai lent cand mainile se deplaseaza simultan si mai rapid cand se deplaseaza alternativ. Frictiune se realizeaza prin miscari lente si circulare, care deplaseaza pielea si tesuturile subcutanate atat cat le permite elasticitatea.

Presiunea este moderata. Dupa cateva miscari pe loc degetele se deplaseaza din aproape in aproape. Percutia se realizeaza cu varful degetelor care cad lent, rar si elastic, din articulatia pumnului. Dupa ce ating capul degetele aluneca mai departe prelungind manevra sub forma unei neteziri care poate fi vibratorie. Se urmareste influentarea tesuturilor moi si a organelor din cutia craniana.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu